Warfarín a jedlo
My, čo sme či už dočasne, alebo nastálo odkázaní na warfarín "máme svoje špecifiká". Vo výbere toho čo jeme musíme byť opatrnejší. Si niektoré dobroty musíme odpustiť. Či sa nám to páči alebo nie. Faktom ale je, že môžeme jesť takmer všetko. Stačí len dbať na to, aby naša strava bola vyvážená v obsahu vitamínu k. Warfarín pôsobí v našom tele 36 hodín.
Stav prvý = príliš vysoký obsah vitamínu k v jedle
Na raňajky si dám kačaciu pečeňovú paštétu a zapijem to zeleným čajom.
K obedu si doprajem kelovú polievku, pečený bôčik a podusenú kapustu.
Večerou je kuracie srdce a smäd zaženiem bylinkovým čajom.
Zlé riešenie.
Za celý deň som skonzumoval príliš veľa vitamínu k. Vitamín k znižuje účinok warfarínu. Výsledkom je, že som príliš "hustý". Môj kvik bude po pár dňoch podobnej stravy určite nižší, ako má byť. Výsledkom môže byť srdcový infarkt, mozgová príhoda, prípadne embólia.
Stav druhý = priveľmi nízky obsah vitamínu k v strave
Na raňajky si dám sleďa vo vlastnej šťave a varené vajce (bielok)
K obedu si dám králičiu polievku, jahňacie pečené, bolí ma hlava, dám si ibuprofén
Na večeru si doprajem hríby na smotane a dám si i výživový doplnok s ginkom
Zlé riešenie.
V priebehu dňa som zjedol podstatne menej vitamínu k ako by bolo treba. Výsledkom je príliš riedka krv. Ak budem pokračovať pár dní po, sebe môj kvik ( INR ) bude vyššie ako by malo byť. Riskujem krvácanie pri malej potrebe, z nosa atď. Extrémom je potom vnútorné krvácanie. To už je život ohrozujúci stav.
99 potravín ZADARMO s obsahom vitamínu k nájdete na tomto linku
Správne riešenie je len jedno.
Udržať si každý deň zhruba rovnaké množstvo vitamínu k v jedle. Možnosť vzniku nebezpečných stavov tak výrazne zníži.