nedeľa 17. mája 2015

Vitamín K v potravinách kde ho je viac a kde menej

Vitamín K je zodpovedný za zrážanlivosť krvi. 



Odkiaľ pochádza i jeho názov K = koagulácia = zrážanlivosť. História hovorí, že i jeden člen Ruskej cárskej rodiny trpel chorobou zrážanlivosti krvi, spôsobenou pravdepodobne vitamínom K. Za objav vitamínu K môžu vedci v Dánsku a kurčatá. Ako ? Kurčatá, ktoré nedostávali žiadne tuky, začali krvácať. Zistili, že kurčatá majú v sebe niečo rozpustné v tukoch. Vitamínu K bol na svete. Písal sa rok 1930. Vitamín K si naše telo samo vyrába v črevnom trakte. Vie si ho vyrobiť asi polovicu. Druhú polovicu dostávame stravou. Telo si nevie vitamín K uschovať do zásoby. Preto ho denne doplňujeme jedlom.
Opakom je napríklad betakarotén = provitamín vitamínu A - ako betakarotén pomohol mne, nájdete tu .


Okrem zrážanlivosti krvi má vitamín K i dôležitú funkciu pri ukladaní vápnika v kostiach. Vstrebáva a tvorí sa v tenkom čreve. Novorodenci nemajú ešte dostatočnú črevnú flóru, preto sa im podáva takmer okamžite po narodení. Dokážeme ho stráviť v intervale od 40 do 80 %.

Riedite si aj vy krv ? " 99 potravín ... " ktoré zhusťujú/zrieďujú krv ZADARMO na stiahnutie





Koľko vitamínu K má denne dostať naše telo ?

Múdre knihy hovoria, že približne 1 µ (1 mikrogram) na kilogram hmotnosti denne. To platí pre zdravých ľudí, ktorí nemusia užívať warfarin. Ale čo my warfarizovaní ? Slovíčko warfarizovaný má na svojej zdravotnej karte každý človek, ktorý si musí riediť krv. Ľudia, ktorí dočasne, alebo takpovediac " na furt " sú pod warfarinom. O tom, ako na seba vzájomne pôsobia vitamin K a warfarin sa dočítate na tomto blogu. V niektorom z mojich ďalších článkov.